Receptet ska ge cirka femton bitar... Maximalt två, tror undertecknad proppmätt.
- 200 g chokladkaka, halvsöt med minst 42 % kakao
- 200 g smör
- 200 g socker
- 4 äggulor
- 4 äggvitor
Och gör så här:
- värm ugnen till 175 grader
- kläm fast bakpapper i botten av en springform och smörj
- bryt sönder chokladkakan i bitar och smält den i vattenbad
- smält smöret efter hand i den varma chokladen (ta sen bort från vattenbadet)
- vispa äggulorna med hälften av sockret och rör ner i chokladsmeten
- vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan gradvis i resten av sockret
- fortsätt vispa tills smeten blir styv och blank
- vänd ner äggvitesmeten i chokladsmeten och blanda försiktigt
- grädda i cirka 40–45 minuter eller tills en sticka känns torr
Kakan sväller upp i ugnen och kollapsar när den tas ut. Den blir lite knaprig på kanterna men kompakt och chokladkletig i mitten. När den kallnat är den bara ett par centimeter tjock.
– proppmätt
*) utmärkta mjölkfria alternativ till både glass och grädde finns
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar