lingon – lättplockade, knallröda, vitaminrika (A, B1, B2, B2, C) och dessutom kalium, kalcium, magnesium, fosfor, kreatin och njuts som sylt, rårörda eller lingondricka – fast det visste du säkert redan
blåbär – vanligast, finns att hitta på nästan en femtedel av landets yta – men den amerikanska varianten har börjat dyka upp, både fryst och färskt, gigantiskt bär med vitt fruktkött – våra inhemska mogna blåbär har ett saftigt, mörkt vinrött fruktkött och det är i detta djupblåa alla antioxidanter, alla nyttigheter finns och på dessa gör vi den berömda blåbärssoppan, sylt, kräm och en alkoholsvag spontanjäst dricka som kallas solvin i mina hemtrakter
läs – köpesbären i frysdisken må se inhemska ut men kommer allt mer sällan från våra skogar utan från bland annat Ukraina, Polen – läs på förpackningen, det som finns i överflöd här hemma behöver vi inte importera
och dessutom passar våra bär perfekt i våra magar
mer om fler superdunderbär kommer
– sussilull och sussilo
Här har du en som plockar själv, behöver inte gå många metrar för att fylla en liter eller två.
SvaraRaderaÄlskar blåbär, du, solvin...hmmm vad är det?
Prova att koka med en vanlijstång när du gör blåbärssylt, det tar sylten till oanade höjder. =)
Kraaaam på're!