äts med lingonsylt, hjortronsylt som morfar, smör och om man vill lite extra stekfläsk på sidan, då doppas palt i stekflottet – en riktig paltmåltid ska innehålla kalorier nog för en halvmara
- 2 kg mandelpot (oskalad)
- ca 7 dl kornmjöl
- 2–3 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- ca halvkilo trimmat fläsk, jag brukar ta bogfläsk
- putsa och tärna fläsket i små tärningar
- skala och riv mandelpotatisen, jag varvar grova och fina sidan på järnet
- salta
- tillsätt mjöl, börja med kornmjölet och ta så mkt av vetemjölet som behövs
- gör bollar, tryck med tummen hål för fläsket och täpp sen till
- ner i kokande vatten, småkoka ca 45 minuter, färdiga paltar flyter
och de är alldeles fantastiskt goda uppstekta till frukost med en balja kokkaffe till
bjud in vännerna, ät och välkomna paltkoman
–proppmätt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar