28 sep. 2011

grädde + elvisp = smör

Istället för att tappa fart på grund smörbrist, gör vi eget, i stället för att lipa över hårt hemmagjort smör, gör vi mjuksmör – i lappkäringens kök.

Två eller tre ingredienser
  • en halvliter helfet vispgrädde* (40%)
  • en halv tesked salt
  • eventuell rapsolja, ger mjuksmör

Fyra eller fem enkla handgrepp
  1. grädde i rymlig bunke, vispas till den blir en klump (vätskan som bildas är bra degvätska)
  2. tvätta smörklumpen i kallt vatten, gnugga den tills den inte släpper grumlig vätska längre, torka av lägg tillbaka i tömd, torr bunke
  3. tillsätt salt, blanda noga
  4. eventuellt tillsätta rapsolja, blanda noga
  5. mörscha ner (mjuk)smöret i lämplig ask, förvara och använd som du är van

– smaklig!


*) Lappkäringen väljer helst lokalproducerad grädde, låter Arlas stå kvar på hyllan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar