16 nov. 2013

höstgryta med linser och rötter

Höstgryta, doftande och färggrann. Lågbudget. Koka en jätteomgång i en vacker kastrull och ställ mitt på bordet. Bjud alla.

innehåll
  • 3 dl röda linser
  • 5 rödbetor, skala och dela i centimeterbkuber
  • 5 morötter, skala och dela centimeterbitar
  • 1 gul lök, finhacka
  • 1 l vatten
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
  • pressad citron, ca msk eller efter smak
  • salt, örtkryddor efter smak
  • ev buljongpulver (utan tillsatt smakförstärkare/natriumglutamat och annan kemi)
väldans oavancerat
  1. skölj linserna noga i kallt vatten
  2. hetta upp lite bra olja i kastrullen
  3. i med linser, rotsaker och lök
  4. slå på en liter vatten - tips: direkt från vattenkokaren
  5. smaksätt
  6. låt puttra till rotsakerna är kokta men fortfarande spänstiga, ca 20 minuter
  7. tillsätt vitlök och citronsaft när du dragit kastrullen av plattan

toppa med grön röra på mandel och ärtor

som vanligt väljer jag ekologiskt och närproducerat

–smaklig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar